VÖBAM - Din källa till den äldre bild- och kartvärlden. - Tel: 08-102121 - Epost: info@vobam.se


Karta öfver Stockholm. - 1904.



Stäkra, Oenanthe aquatica - Lindman, C. A. M, Bilder ur Nordens Flora 1917-26.


Nytillkommet.

Karta öfver Stockholms län - 1886

Karta öfver Stockholms län
utgifven af Generalstabens Litografiska Anstalt 1886.
Färglitograferad karta över Stockholms län- Monterad på väv.
Storlek: 66x101 cm, kartytans bredd x höjd.
Infällda kartor: Öregrund, Östhammar, Norrtälje, Södertälje, Sigtuna, Vaxholm.
Nött i kanterna, spår efter vikningar med viss krakelering i pappret.

Pris på förfrågan. - 42074


Ingermanlandiae – Homanns Erben 1734

Ingermanlandiae seu Ingriae novissima Tabula luci tradita
Per Homannianos Heredes Norib. A. MDCCXXXIV
Cum Privil. S.Caes.M.
Originalet graverat och handkolorerat.
VÖBAM's faksimil i högkvalitativt färgtryck, utgiven i en begränsad upplaga.
Storlek: 56x47 cm, kartytans bredd x höjd.
Med infälld panoramabild över St Petersburg med Peter-Paulfästningen till vänster och fartyg på Neva. Stor, vacker och dekorativ kartusch med allegoriska figurer.
Utförlig teckenförklaring med skalor i svenska, ryska och tyska mil.
Kartan är intressant ur flera synvinklar. Trots att den gjordes efter det att Sverige hade förlorat Svenska Ingermanland till Ryssland under Stora nordiska kriget visar kartan i princip samma område. På kartan är Ingermanland indelat i de två ryska provinserna Koporje och Schlüsselburg. Koporje är en gammal medeltida befästning som byggdes delvis som svar på den svenska närvaron vid floden Narva några mil västerut. Ursprungligen låg befästningen och byn vid Koporjebukten och var även viktig för sjöfarten, men p.g.a. landhöjningrn kom den att förlora sin betydelse. Den ryska provinsen motsvarar i stort sett det medeltida länet Koporjes utsträckning.
I öst är Schlüsselburg det tyska namnet på det som på svenska hette Nöteborg, dels ett län, dels staden och även själva befästningen som låg på Nötön. Både på finska och ryska heter ön och befästningen Nötön resp. Nöteborg, troligen p.g.a. öns stora mängd hasselbuskar. Namnet är kanske mest känt i samband med Nöteborgstraktaten 1323 som för första gången reglerade gränsen mellan Sverige och Novgorod.
Självklart är även St Petersburg utmärkt på kartan och även raden av palats och palatsliknande lantegendomar som ligger som ett pärlband längs Finska vikens södra kust från St Petersburg och ett par mil västerut. Söderut från St Petersburg är två “perspektivvägar' inritade, en som leder till Tsarskoje Selo med Katarinapalatset, och en som enligt kartan går mot Moskva, numera europaväg 105 som dock gör en omväg runt Tosno idag.
Kartografiskt är den även av intresse då texten på kartan talar om hur ryska lantmätare har gjort uppmätningarna och att kartan sedan har ritats av den namnkunnige Alexei Rostovtsev, en av de tidiga gravörerna/tecknarna vid St Petersburgs tryckeri där han var verksam redan från år 1711. Denna karta, uppritad 1727, är bland det sista han gjorde innan han flyttade hem till Moskva igen 1729.

Pris: 400 SEK - 41958 - Se bild.


Amiral Häggs flaggkarta. - Stockholm 1888.

Alla Nationers Örlogs- och Handelsflaggor Allmänna Fartygstyper Kustfartyg från Olika Länder
VÖBAMs faksimil, färgtryck.
Något förstorad från originalet.
Storlek. 66x58 cm, bildytans bredd x höjd.
En magnifik och eftersökt plansch nu tillgänglig i högkvalitativt nytryck!

Pris: 500 SEK - 41957 - Se bild.


Häggs klassiska flaggkarta visar inte mindre än ca 200 flaggor, vimplar, standert och signalflaggor; 14 vapensköldar från olika länder; ca 45 fartygstyper; och allt detta med en uttömmande teckenförklaring rörande bl.a. fullriggarens riggning.

Kartan är dedicerad till minnet av Robert E. Kohn, 1920-2013.
Han tog värvning 1942 och blev fänrik i ett skyttekompani med vilket han var en av de första att gå i land i Europa under D-dagen.
Det var tack vare dessa unga tappra män som osjälviskt riskerade sina liv för en större sak, en bättre värld, som nazisterna till sist besegrades och Europa befriades.
Dedikationen till Bob är således inte endast en dedikation till en familjemedlem, utan även till alla de unga amerikaner som deltog i befrielsen av Europa; både de som fann sista vilan i Europa och de som likt Bob fick ett långt och händelserikt liv.


Vägvisare för XI Olympiaden i Berlin - 1936

Vägvisare för XI Olympiaden i Berlin
Originalet färglitograferat, dubbelsidigt och vikt som en turistkarta.
VÖBAM's faksimil i högkvalitativt färgtryck, utgiven i en begränsad upplaga.
Storlek. 58x58 cm, bildytans bredd x höjd.
En magnifik plansch nu tillgänglig i högkvalitativt nytryck!
Övre halvan av bladet tas upp av en Berlinkarta med olympiaområdet i vänstra kanten.
Nedre delen av bladet består av detaljkartor/planer över Rikssportfältet, Olympiastadion, Olympiabyn, Segeltävlingarnas bana på Spree samt en kommunikationskarta över Berlin med till svenska översatt text. Resterande del av halvan upptas av reklam för Deutsche Unionbank, adresser till för svenskar intressanta institutioner såsom konsulatet, legationen, Statens Järnvägars Resebyrå m.m. samt framsidan till kartan med en bild på Brandenburger Tor.

Pris: 500 SEK - 41956 - Se bild.


Färgerna är väl avstämda men ändå klara och livfulla och visar kvaliteten på dåtidens färglitografier även på enklare produkter såsom turistkartor. Denna var dock troligen extra påkostad inför olympiaden, vilket gör det ännu mer kuriöst att endast delar av den översattes till svenska.

Kartan är dedicerad till minnet av Noor Inayat Khan, 1914-1944.
Noor Inayat Khan, född 1 januari 1914 i Moskva, död 13 september 1944 i koncentrationslägret Dachau, var en indisk-amerikansk SOE-agent som postumt tilldelades Georgskorset, Storbritanniens högsta civila utmärkelse.
Noor Inayat Khan rekryterades till Special Operations Executive och dess Section F (Frankrike) och påbörjade sin träning i februari 1943. Hon talade franska flytande och var erfaren radiooperatör. I juni 1943 hoppade hon fallskärm över norra Frankrike och möttes av SOE-agenten Henri Déricourt.
Hon åkte till Paris och tillsammans med två andra kvinnor, Diana Rowden och Cecily Lefort, anslöt hon sig till nätverket Physician. Inom kort grep tyska Sicherheitsdienst (SD) samtliga radiooperatörer i nätverket, utom Noor Inayat Khan, som då blev den mest eftersökta brittiska agenten i Paris. Trots SD:s intensiva spaningsinsatser kunde Noor Inayat Khan fortsätta att förse London med radiomeddelanden.
Noor Inayat Khan blev angiven till tyskarna och greps omkring den 13 oktober 1943 och förhördes i SD:s högkvarter på Avenue Foch. Hon förhördes under en månad men gav inte tyskarna någon information.SD påträffade dock hennes anteckningsböcker. Noor Inayat Khan vägrade att avslöja sina hemliga koder.
I slutet av november 1943 rymde Noor Inayat Khan från SD:s högkvarter tillsammans med två andra agenter, men de greps inom kort. Hon fördes till Pforzheim i Tyskland och placerades fjättrad i isoleringscell. Nästan tio månader senare, i september 1944, transporterades Noor Inayat Khan till koncentrationslägret Dachau. Den 13 september misshandlades Noor Inayat Khan svårt av SS-officeren Wilhelm Ruppert och avrättades sedan tillsammans med tre andra SOE-agenter med nackskott. Hennes sista ord var 'Liberté'.


'Öresund södra delen.' - Stockholm 1934.

Öresund södra delen. Nr. 921.
Nr. 921.
Skala 1:60.000
Infällda kartor, kort 921: 'Malmö', 'Limhamn', 'Klagshamn', 'Skanör'.
Rättat till 1966.
Handkolorerat litograferat sjökort.
Ägarstämpel.
Storlek: 72x108 cm. Kartytans bredd x höjd.
Vikning.

Pris: 3000 SEK - 41955


Tips.

Kårsta - Ferdinand Boberg

Kårsta. Väderkvarnen 1923.
Svenska bilder
Bilden monterad på kartongskiva med tryckt text.
Bildytan 25 x 19 cm.
Uppland

Pris: 600 SEK - 28662


Ferdinand Boberg's arbete 'Svenska Bilder' utkom i endast 50 numrerade exemplar.


Särtryck Orust - Tjörn. - Liber 1983.

Särtryck Orust - Tjörn.
Färgtryckt karta.
Särtryck ur topografiska kartbladen 7A NO / 7B NV, 8A 20 och 8B SV.
Skala 1:50.000.
Storlek: ca 70x80 cm.
Vikningar, småskador.

Pris: 500 SEK - 41699


Sällsynt.


Linnea, Linnæa borealis - Lindman, C. A. M, Bilder ur Nordens Flora 1917-26.

Linnea, Linnæa borealis
Bilder ur Nordens Flora.
Tredje upplagan 1917-1926.
VÖBAM har samtliga 663 planscher ur C. A. M. Lindmans 'Bilder ur Nordens Flora', 1917-1926.
Planschstorlek ca 15 x 20 cm.


Pris: 100 SEK - 40518 - Se bild.


Flandern, Zeeland. - Blaeu 1643/44.

FLANDRIA ET ZEELANDIA COMITATUS.
Apud Guiljelmum Blaeuw.
Koppargraverad och handkolorerad karta med originalkolorerad kartusch.
Storlek: 50x38 cm. Kartytans bredd x höjd.
Verso: Fransk text.
Kartan har varit vikt. Pappret är veckat i mittvikningen.
Kartan visar Zeeland och Flanderns kust ner till Calais. Inåt landet sträcker sig kartan förbi Brüssel. Noterbara städer är förutom de tidigare nämnda bland annat Mechelen, Antwerpen, Dunkerque, Gent, Brügge och Damme.


Pris: 5500 SEK - 26171 - Se bild.


Jämjö - Blekinge läns hushållningssällskap 1913-22.

Jämjö
Ekonomisk karta över Blekinge län upprättad av Rikets allmänna kartverk åren 1913-19.
Skala 1:20 000.
Utgiven på bekostnad av Blekinge Läns Hushållningssällskap.
Fotolitogr. och tryckt vid Generalstabens Litografiska Anstalt, Stockholm.
1913-1922.
Med teckenförklaring på bladet.
Storlek: 53x48 cm, bredden x höjden.

Pris: 800 SEK - 41579


Beskrivning / förklaring av sökfunktionerna.
Fritextsökning.
Två fritextsökfunktioner som söker i olika av databasens fält.

  • En Enkel sökning som söker i alla databasens fält, går att använda flera sökord, kan ge väldigt många resultat men inte så exakta. Går att specificera sökningen såsom karta, sjökort, bild samt original, faksimil eller utdrag. Man kan även välja att inte visa mappar i sökresultatet.
  • Geografisk sökning som söker förutom i titel, endast i geografiska sökfält. Ger många resultat, relativt exakta. Går att specificera sökningen såsom karta, sjökort eller bild, typ av karta / bild samt original, faksimil eller utdrag. Går även att sortera resultatet efter år, pris eller titel. Man kan även välja att inte visa mappar i sökresultatet.

    Sverige.
    Tre avancerade sökfunktioner för material rörande Sverige.
  • Rullgardin med alternativen Sverige Allmänt, Götaland, Svealand, Norrland. Går att sortera resultatet efter år, pris eller titel. Används när man vill ha kartor över hela landet eller landsändarna.
  • Rullgardin med Sveriges landskap samt Stockholm. Går att specificera sökningen såsom karta eller bild, typ av karta / bild, original eller faksimil. Går även att sortera resultatet efter år, pris eller titel. Man kan även välja att inte visa mappar i sökresultatet.

  • Världsdelar och regioner.
    En tvåstegssökning där man i första rullgardinen anger världsdel, och sedan del av vald världsdel i andra rullgardinen. Om allmänna kartor över hela världsdelen söks så lämnas andra rullgardinen orörd. Går att specificera sökningen såsom karta eller bild, typ av karta / bild, original eller faksimil. Går även att sortera resultatet efter år, pris eller titel. För specifika länder bör sökfunktionen Länder användas istället.

    Länder.
    Rullgardin med samtliga länder på vilka vi har material. Går att specificera sökningen såsom karta eller bild, typ av karta / bild, original eller faksimil. Går även att sortera resultatet efter år, pris eller titel.

    Ämnen.
    Två sökfunktioner för material, kartor och bilder, som inte direkt rör geografiska platser utan är mer ämnesorienterade.
  • Fritextruta som söker efter sökord som anger ämne. Går att sortera resultatet efter år, pris eller titel. Ska ge relevanta träffar men beroende på katalogisering bör den kompletteras med en mer generell sökning t.ex. i den andra sökfunktionen under Ämnen, rullgardinen, eller Enkel sök.
  • Rullgardin med samtliga ämnen på vilka vi har material. Går att sortera resultatet efter år, pris eller titel.


  • Kontakta VÖBAM vid frågor så hjälper vi Dig tillrätta.

    Vilken sökfunktion ska jag använda?

  • Jag orkar inte tänka / det är en väldigt specifik sökning / jag vet id-nummer redan. Använd Enkel Sök.
  • Material på utlandet, allmänt ett land eller del av ett land. Använd i första hand Länder, i andra hand Geografisk sökning.
  • En specifik ort, plats eller geografiskt namn i utlandet, nutida eller gammalt. Använd i första hand Geografisk sökning, kontrollera dock gärna med Enkel sök.
  • Allt material på Sverige. Använd alltid Sverige, kontrollera dock gärna med Enkel sök.
  • Vanliga frågor.

  • Jag får flera tusen / hundra träffar! Detta händer oftast på Enkel sök, byt sökfunktion till Geografisk sökning, Sverige eller Ämnen, och specificera sökningen med alternativen tillgängliga. Kom dock ihåg att alla alternativ nollställs efter sökningen så för varje ny sökning måste de klickas i igen.
  • Vad sökte jag på nu igen? Det står under sökformuläret vad du sökte på om du använde fritextfunktionen.
  • Jag försöker söka på id-numret men den hittar inget? Id-nummer går endast att söka på under Enkel sök.
  • Jag vill söka med ett tomt fritextfält men specificerat t.ex. alla ekonomiska kartor men det går inte? På grund av säkerhetsskäl är inte tomma fritextfält tillåtna. Använd istället Sverige, Världsdelar och regioner eller Länder där man kan använda en rullgardin istället och specificera sökningen.


  • Kontakta VÖBAM vid frågor så hjälper vi Dig tillrätta.